Resultatene fra årets telling av laks er klar

Årets telling av laks i Reisaelva ga oppløftene resultater

Om årets telling

Årets telling av laks viser at det er liv laga for Reisalaksen. Under årets telling ble 71 kulper eller 92 % av ca 77 antatte gytekulper undersøkt. Dette tilsvarer 71,5 km eller ca 84 % av elvens lengde. Viktige gytekulper i den helt øvre delen av elva med normalt stort innslag av stor gytelaks som Øverfossen, Avaelva, Nedrefoss og Nausti er utelatt av praktiske- og sikkerhetsmessige hensyn for våre dykkere.

Mye storlaks og lite smålaks

Totalsummen viser av det ble telt 1004 laks fordelt på 464 storlaks (46 %), 239 mellomlaks (24 %), og 301 smålaks (30 %). Dersom vi tar hensyn til dårlig sikt i den øvre delen av elva, og at vi ikke har undersøkt de øverste kulpene, viser våre beregninger at det i år er minimum 1353 gytelaks i Reisaelva. Det er et bra resultat, men det som er betenkelig på lik linje med de fleste elvene i Norge i år, er at innslaget av smålaks er lavt.
Dykker i aksjon under årets telling. Foto: Jan A. Johansen

Gytebestandsmålet for Reisaelva er oppnådd også i 2009

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har beregnet at det må være ca 3652 kg hunnlaks igjen som gyter i elva for at produksjonspotensialet skal utnyttes, og dermed sikrer nye bærekraftige årganger av Reisalaks. Beregninger viser at gytebestandsmålet tilsvarer ca 5,2 millioner rognkorn. Gitt at vi har 1353 stykker gytelaks igjen i elva, tilsvarer dette ca 8 millioner rognkorn. Dersom vi bare tar hensyn til antall laks som faktisk er observert, og ikke tar hensyn til laks som ikke er observert på grunn av dårlig sikt, og de områdene som ikke er undersøkt, er det ca 6 millioner rognkorn som gytes i år. Dette antallet er også over gytebestandsmålet.

Et resultat av langsiktig forvaltning og kloke fiskere

På tross av store utfordringer for villaksen, er det fremdeles liv laga for laksen i Reisaelva. Dette skyldes blant annet langsiktig forvaltning med fokus på å sette ut laks, og spesielt hunnlaks. Den største hunnlaksen som ble gjenutsatt i år var på hele 20,6 kg. Det er sjeldent med så stor hunnlaks, og denne ene hunnlaksen gir alene 30 000 rognkorn! Vår erfaring er at våre fiskere er blitt stadig flinkere til å etterleve påbudet om gjenutsetting, og at tiltakene gir resultater. Reisa Elvelag takker derfor alle som har gitt sitt bidrag ved å sette ut laks, og dermed bidrar til nye og livskraftige generasjoner med Reisalaks.

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...