Gjennomføring av forvaltningstiltak i Reisaelva høsten 2023

Til informasjon vil Reisa Elvelag gjennomføre forvaltningstiltak i Reisaelva med start 1. september. Overvåkningsprosjektet er finansiert med tilskudd fra fiskefondet til Statsforvalteren i Troms og Finnmark. 

Følgende aktivitet er planlagt:

Prøvefiske/forskningsfiske
Det vil bli gjennomført prøvefiske etter innslag av oppdrettslaks i Reisaelva. Målet er å ta skjellprøver av minimum 50 laks. Skjellprøvene sendes til analyse hos Norsk insitutt for naturforskning (NINA). Det er NINA som står ansvarlig for undersøkelsene der resultatene benyttes i det nasjonale programmet for overvåkning av rømt oppdrettslaks. 

Hensikten med prøvefiske er å få dokumentert andelen av oppdrettslaks i elven. På den måten vil man ha en viss kontroll på mengden, slik at tiltak kan iverksettes dersom andelen blir for høy. Det vil også være mulig å oppdage om det har foregått større rømninger ved å utføre dette fisket. Resultatet fra innsendte skjellprøver vil også kunne gi oss svr på hvor gamle og hvor stor fiskene var da de forlot elva som smolt, hvor lenge fisken har vært i havet før den vender tilbake til Reisaelva, og om den har vært tilbake i Reisaelva for å gyte tidligere (flergangsgyter). 

Prøvefisket vil avsluttet i god tid før gyting for å gi laksen ro. Under prøvefiske vil laks med sikre tegn til å være oppdrettslaks bli tatt ut av elva. Deltakere på prøvefiske vil gå med refleksvest under fiske og ha med seg medbrakt tillatelse fra Reisa Elvelag. Tillatelsen skal fremvises på forespørsel fra publikum. Prøvefiskerne er alltid 2 stk sammen under fisket.
 

Gytefisktelling av laks:
Formålet med laksetelling er å få oversikt over antall gjenstående gytelaks. Observasjoner av sjøørret og sjørøye vil også bli registert. Tallene fra laksetellingen er nødvendig for å kunne vurdere elvas gytebestand. Drivtelling er blitt gjennomført årlig i mer enn 10 år og er en særdeles viktig forvaltningsmessig oppgave. 

Yngeltelling, elfiske:
Yngeltelling utgår da dette er svært kostbart og overgår det budsjettet vi har fått tildelt denne sesongen. 

 

 

 


Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...